Różano waniliowe ciasto drożdżowe

ak już Wam pisałam jakiś czas temu dostałam do wypróbowania herbaty Dilmah.

Gdy tylko zobaczyłam herbatę różaną z francuską wanilią myślałam do czego jej użyć, jak wykorzystać jej aromat.
A naprawdę aromat jest niesamowity – pachnie jak nadzienie do pączków w Cukierni u Śliwy w Krakowie – dawno, dawno temu, teraz tego zapachu już nie ma…

Różano waniliowe ciasto drożdżowe
  • 0,5 kg mąki
  • 0,25 litra mleka
  • 1/4 kostki drożdży
  • 3 żółtek
  • 0,75 szklanki cukru
  • 100 gram roztopionego masła
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 3 torebki herbaty różanej z wanilią Dilmah

 

 

Podgrzałam mleko i w nim zaparzyłam dwie torebki herbaty przez 4 minuty,

 

potem w kruszyłam drożdże i dałam łyżeczkę cukru i pozwoliłam zaczynowi rosnąć . Żółtka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Gdy zaczyn pięknie urósł ( oj jak pachniało ) wymieszałam z mąką, zawartością 1 torebki herbaty i roztopionym ( wystudzonym ) masłem. Wszystko porządnie wymieszałam mikserem i przełożyłam do formy keksowej silikonowej i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wstawiam je do nagrzanego piekarnika do 200 C i piekłam ok. 40 minut – próba patyczkiem została wykonana, ciasto przyrumienione i jest ok.

Ciasto jest w smaku drożdżowe oczywiście z bardzo sympatyczną nutą różaną. Bardzo sympatycznie współgrało ze świeżo zaparzoną herbatą różano – waniliową.