Rydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki

Uwielbiam rydze, a TY ?

Rydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki, to kolejny przepis na te grzyby w mojej kuchni.

rydze-smazone

Rydze smażone to takie danie jesienne, pierwsze i jedyne w mojej kuchni z rydzów. Może kiedyś coś zrobię innego, teraz uwielbiam je takie. Jadłam już żur z rydzami, rydze kiszone .. ale ciągle wersja z patelni wygrywa. Dzisiaj gdy piszę ten post w Wysowej odbywa się Święto Rydza a, że ich wysyp jest wielki to mówi się że można je wręcz kosić kosą, a nie tylko zbierać pojedynczo. Święto, świętem czas podać Ci przepis na te pyszne grzyby.

 

Rydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki

  • pół kg rydzów
  • 5 ząbków czosnku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • olej rzepakowy
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • sól

przepis-na-rydze

Rydze czyścimy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki kroimy w miarę drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, gdy się połączą dodajemy czosnek i delikatnie przez moment podsmażamy, dodajemy grzyby i całość smażymy około 8-10 minut. Rydze mają się zrobić przypieczone czyli lekko brązowe. Wtedy zawarty w nich cukier się skarmelizuje i będą pyszne i chrupiące. Wyłączamy gaz i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i sól. Ile soli ja daję gdzieś pół łyżeczki, lepiej sobie dosolić do smaku na talerzu niż przesadzić w tym momencie.

 

Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

2 myśli na temat “Rydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki

Możliwość komentowania jest wyłączona.