Uwielbiam rydze, a TY ?
Rydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki, to kolejny przepis na te grzyby w mojej kuchni.
Rydze smażone to takie danie jesienne, pierwsze i jedyne w mojej kuchni z rydzów. Może kiedyś coś zrobię innego, teraz uwielbiam je takie. Jadłam już żur z rydzami, rydze kiszone .. ale ciągle wersja z patelni wygrywa. Dzisiaj gdy piszę ten post w Wysowej odbywa się Święto Rydza a, że ich wysyp jest wielki to mówi się że można je wręcz kosić kosą, a nie tylko zbierać pojedynczo. Święto, świętem czas podać Ci przepis na te pyszne grzyby.
Rydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki
- pół kg rydzów
- 5 ząbków czosnku
- duży pęczek natki pietruszki
- olej rzepakowy
- 5 łyżek masła klarowanego
- sól
Rydze czyścimy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki kroimy w miarę drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, gdy się połączą dodajemy czosnek i delikatnie przez moment podsmażamy, dodajemy grzyby i całość smażymy około 8-10 minut. Rydze mają się zrobić przypieczone czyli lekko brązowe. Wtedy zawarty w nich cukier się skarmelizuje i będą pyszne i chrupiące. Wyłączamy gaz i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i sól. Ile soli ja daję gdzieś pół łyżeczki, lepiej sobie dosolić do smaku na talerzu niż przesadzić w tym momencie.
Smacznego !
ale pyszne…. czosnek i pietruszka fajnie się komponują
ej :) czemu to tak ładnie wygląda