Szukasz czegoś smacznego, odświeżającego .. innego smaku :) Oj, to polecam tą salsę, którą możemy też uznać za sałatkę ;)
Salsa z ananasem i kolendrą.
Salsa z ananasem i kolendrą, to zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam smak słodkiego ananasa, uwielbiam kolendrę, uwielbiam smak chili a jak wymieszamy wszystkie składniki z sokiem z limonki to wychodzi pyszny odświeżający smak, ze wspaniałym aromatem. Przygotowanie takiej salsy zajmie nam tak naprawdę może 15 minut, najdłużej zejdzie nam na obieraniu i krojeniu ananasa, ale powiem Wam, że warto. Ja jestem w tej salsie zakochana.
Jeszcze jedno w zależności jak grubo pokroimy ananasa uzyskamy inny smak, inną konsystencję dania – warto znaleźć swoje ulubione połączenie.
Salsa z ananasem i kolendrą
- 1/2 ananasa
- pęczek kolendry
- 1/2 limonki
- 1/ 2 małej ostrej papryczki chili
Ja kupiłam od razu pół ananasa, dobrze go obwąchać w sklepie żeby wiedzieć czy jest odpowiednio dojrzały. Jeśli obwąchując go nie poczujemy nic – to jeszcze mu chwilę do dojrzałości brakuje, jeśli będzie kwaśno – to już jest przejrzały i zaczyna się psuć, jeśli będzie pachnieć tak że ślinianki zaczną nam pracować czyli pysznie i słodko jest ok ! Bierzemy :)
Ananasa położyłam na desce do krojenia i małym nożem odcięłam miąższ i pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam do miski. Uwaga na twardy trzon ananasa .. jego niestety wyrzucamy, jest bardzo twardy i niesmaczny.
Kolendrę wraz z młodymi łodyżkami ( ale tylko miększą ich częścią ) pokroiłam nożem w miarę drobno, ale tak żeby z nich nie zrobić miazgi, przełożyłam do miski z ananasem. Sok z limonki wycisnęłam do miski, papryczkę pokroiłam drobno. Wszystkie składniki razem wymieszałam. Przełożyłam zawartość miski do ananasa, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Salsę z ananasem i kolendrą podałam do mięs z grilla, była to pyszna kombinacja.
Smakowity pomysł, muszę kupić ananasa :)
szczerze polecam, pozdrawiam !