Sekrety szefa kuchni – recenzja – książka na niedzielę

Sekrety szefa kuchni to książka o tym jak opiekować się nożami, żeby starczyły nam na dłużej. Kompendium wiedzy tak naprawdę.

Sekrety szefa kuchni

Z książki dowiemy się o tym jak zbudowany jest nóż czyli, że posiada sztych czyli czubek, że jest też głownia czyli główna część noża ( może być prosta lub zakrzywiona, elastyczna lub sztywna ), ostrze i tu mogą być różne rodzaje bo gładkie, faliste, ząbkowane, żłobione lub wklęśnie szlifowane, jest też próg – czyli zatępiona nasada, ale jest też nasada czyli miejsce łączenia głowni z rękojeścią, rękojeść oraz trzpień … uff i z tego wszystkie składa się każdy nóż, wiedzieliście ? Ja szczerze mówiąc nie wiedziałam, że to jest tak dokładnie podzielone.

Potem autorzy książki opisują różnice między nożami stalowymi a ceramicznymi, na co zwrócić uwagę przy zakupie noża.

Jak myślicie ile rodzajów noża może się przydać w kuchni ?, wg autorów aż 11 różnych, ale które i jakie to są dowiadujemy się na kolejnych stronach.

Na kolejnych stronach  jest część o której chyba mało co kto z nas pamięta w normalnym użytkowaniu czyli jak dbać o noże .. czyli regularnie je ostrzyć, jak myć, jak przechowywać.

Przechodzimy do ćwiczeń ;) czyli jak trzymać nóż podczas cięcia co bardzo nam się przyda podczas nauki krojenia cebuli, dymki, pora czy czosnku.

sekrety szefa kuchni recenzja

W tej książce naprawdę znajdziemy ( ja znalazłam) dużo ciekawych informacji jak obchodzić się z nożami, jak ciąć i jak przechowywać noże.

W książce znajdziemy też kilkanaście przepisów kulinarnych, ponad 200 fotografii.

szef1

Ja szczerze książkę polecam, każdemu kto lubi gotować.

 

Sekrety Szefa Kuchni 

oprawa twarda

Wydawnictwo RM

stron 128

cena 39,90 zł ( tu taniej )

( książka wydawana we współpracy z Fiskars i te noże są w książce zaprezentowane).

Dziękuję wydawnictwu RM za przesłaną książkę.

wydawnictwo rm

2 myśli na temat “Sekrety szefa kuchni – recenzja – książka na niedzielę

Możliwość komentowania jest wyłączona.