Śliwki w słoiku do ciasta na zimę – przepis na śliwki

Śliwki w słoiku czyli wg mnie najlepszy sposób na przygotowanie śliwek do ciasta na zimę. Przesmażone, pachnące prawie jak powidła.

Śliwki do ciasta - przetwory

Śliwki w słoiku do ciasta

  • 0,5  kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki cukru brązowego

 

Śliwki umyć, wyjąć z nich pestki. Przełożyć na patelnię, dodać wodę i na średnim ogniu, często mieszając aż śliwki się rozpadną, zmienią kolor na ciemniejszy, dodać cukier, przesmażyć jeszcze przez około 20 minut. Przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić, odstawić do góry nogami do ostygnięcia. Zużyć w przeciągu 3 miesięcy najlepiej. Ja dodaje takie śliwki do ciasta biszkoptowego, do ciasteczek z patelni i naleśników np.

Śliwki do ciasta na zimę

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 komentarze do “Śliwki w słoiku do ciasta na zimę – przepis na śliwki

  1. A ja mam Ulla pytanie – czy sliwki wytrzymują bez problemu 3 miesiące? Nie psują się? Mało w nich cukru i to mi sie podoba, ale boję się, że np. zapleśnieją, zgniją albo coś.

  2. Asia.. moje wytrzymały – robiłam takie przez kilka ostatnich lat, ale jak chcesz dodaj więcej cukru :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *