Sos pomidorowy – przetwory 2014 – przepis na prosty sos

Sos pomidorowy w ten sposób przygotowuję od kilku dobrych lat. Niezmiennie wg tego samego przepisu. Szybki w przygotowaniu sos nadaje się do makaronu, pizzy ( po odparowaniu ), sosów. 

 jak zrobic sos pomidorowy, przetwory

Sos pomidorowy ( ilość lekko hurtowa ;)) 

  • 20 kg pomidorów lima 
  • 5 główek czosnku 
  • 0,5 szklanki oleju 

 

Pomidory myję i kroję na cztery części. Obieram i siekam czosnek. W dużym garnku rozgrzewam olej,podsmażam delikatnie ( do puszczenia zapachu ) czosnek i dodaje pomidory, mieszam od razu porządnie, zostawiam na gazie i raz na jakiś czas ( średnio co 5-10 minut mieszam ). Gotuję tak, aż pomidory się rozpadną i porządnie zagotują. Wyłączam gaz, studzę pomidory, miksuje porządnie blenderem, zagotowuję jeszcze raz. Przelewam do wyparzonych słoików, na wierzch sosu wylewam olej tak aby pokrył sos pomidorowy, zakręcam i odstawiam gorące słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Po odwróceniu słoików olej wypłynie na wierzch i zrobi barierę ochroną przed psuciem się pomidorów. 

A potem w zimie zawartość ze słoika na patelnię – nie trzeba już dodawać oleju :) 

Smacznego ! 

6 myśli na temat “Sos pomidorowy – przetwory 2014 – przepis na prosty sos

  1. Piękny sos, na pewno pachnie zabójczo:-) A nie dodajesz do niego soli? I ciekawi mnie, jak wielki rondel trzeba mieć do przerobienia 20 kg pomidorów. Na pewno spróbuję, choć na początek może z mniejszej ilości pomidorów:-)

Możliwość komentowania jest wyłączona.