Szarlotka najlepsza biszkoptowa

Szarlotka najlepsza – tak tą szarlotkę ochrzciło moje dziecko, bo puszysta, bo mokra, bo dużo jabłek – po prostu najlepsza. ( ps. taką mogę robić codziennie ;) )

Szarlotka najlepsza biszkoptowa

Szarlotka najlepsza biszkoptowa

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek większych
  • cukier do posypania owoców – ok. 3 łyżki
  • do blachy: masło/ margaryna, tarta bułka

 

Do misy miksera wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie biała i puszysta, potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia po 1 łyżce cały czas mieszając.

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Szarlotka biszkoptowa

Formę ( u mnie kwadratowa ) smarujemy masłem/ margaryną wysypujemy tartą bułką.

Wylewamy ciasto, na górze delikatnie wykładamy starte jabłka, posypujemy cukrem.

Wstawiamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu będzie suchy. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

8 myśli na temat “Szarlotka najlepsza biszkoptowa

  1. Jedno z pierwszych ciast, jakie próbowałam zrobić. Kicha – kompletny zakalec. Chyba muszę w końcu zrobić podejście drugie ;)

  2. Piekne dzien dobry z deszczowego Dortmundu :)
    Wlasnie upieklam Twoja szarlotke i ….
    pychota <3
    Nie moglam sie opanowac i taka letnia juz skosztowalam .
    Dzieki za fajny przepis ,zagosci na stale w moim polskim domu:)
    Pozdrawiam serdecznie i do ,,,,,nastepnego ;)
    Kasia

Możliwość komentowania jest wyłączona.