Szarlotka przepyszna

Szarlotka przepyszna, wg moich dzieci najlepsza. A wyszła mi tak dzisiaj, jakoś wprost spod ręki.

Szarlotka przepyszna
Szarlotka przepyszna

Szarlotka przepyszna

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 dkg masła miękkiego w kawałkach
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 0,5 szkl. cukru pudru waniliowego

Całość wymieszać mikserem, lub wyrobić rękami. Zrobić kulę i schłodzić w lodówce.

Nadzienie

  • 6 jabłek Szara Reneta
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka cynamonu

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na lekko rozgrzaną patelnię (postawioną na średnim ogniu ) wlać wodę i wsypać cukier nie ruszać aż się lekko skarmelizuje, potem wrzucić starte jabłka, dodać cynamon wszystko razem wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 220 C.

Formę okrągłą dużą wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wykleić ciastem niezbyt grubo i boki też można. Na ciasto przełożyć jabłka i z góry posypać kawałeczkami ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 220 C i 45 minut w 190C.

  Uwaga :) czasami małe łapki wybierają szarlotkę wprost ze zdjęcia :)Szarlotka znikająca .. :)

5 myśli na temat “Szarlotka przepyszna

  1. Połowa mojej rodzina kocha szarlotki szczególnie gdy są upieczone na bazie renety:) U mnie niestety jeszcze nie dojrzały ale już nie długo, za parę dni i ja będę piec przepyszne szarlotki:)

Możliwość komentowania jest wyłączona.