Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi

Szarlotka sypana .. hmm .. tu zaczynają się wspomnienia. 

szarlotka sypana z kokosem

Pierwszy raz dostałam ją od Mamy mojego J. w dniu wyjścia ze szpitala z naszą córką i od tej pory to jedna z moich ulubionych szarlotek.

Tym razem zamiast zwykłego masła dałam olej kokosowy.. mhmm .. ten zapach. Uwielbiam ją za chrupkość i pyszny smak jabłek, ale przede wszystkim za prostotę w przygotowaniu.

Szarlotka sypana z kokosem 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 kaszy mannej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • 8 łyżek oleju kokosowego
  • 8 jabłek

[ kwadratowa forma nieduża ]

szarlotka sypana z olejem kokosowym

Sypkie składniki mieszamy w misce.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy połowę naszych suchych składników, potem kładziemy starte jabłka i posypujemy pozostałą mieszanką. Na górze układamy olej kokosowy ja nakładałam małą łyżeczką, na całej powierzchni, wystarczy ułożyć kopki.

Pieczemy ok. 40 minut w 170 C.

 

Jedna myśl na temat “Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi

Możliwość komentowania jest wyłączona.