Szarlotka z bezą kokosową

Szarlotka z bezą kokosową … to moje dwa ulubione smaki w jednym cieście. Lubicie szarlotkę ? ja szczerze mówiąc bardzo. Lubię połączenie bezy z szarlotką a do tego wiórki kokosowe i już mamy pełnię szczęścia jak dla mnie !

To zresztą kolejny przepis na szarlotkę na moim blogu. Szarlotka u nas chyba jednak często gości ;)

szarlotka z bezą kokosową

Szarlotka z bezą kokosową

  • 250 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Miękką margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami, potem powoli dodawać mąkę i miksować dalej, aż całość będzie pulchna.

  • 1 kg jabłek szara reneta
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem.

  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Białka utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodać wiórki i delikatnie wymieszać.

  • + olej i mąka do wysypania formy

Okrągłą formę wysmarować olejem, wysypać mąką przełożyć ciasto, na nim rozłożyć równo jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C piec 25 minut. Wysunąć ciasto rozłożyć pianę, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 C i piec jeszcze 40 minut. Piana zrobi się lekko brązowa.

Wyjąć ostudzić, pokroić i podawać. Smacznego !