Szarlotka z bezą kokosową … to moje dwa ulubione smaki w jednym cieście. Lubicie szarlotkę ? ja szczerze mówiąc bardzo. Lubię połączenie bezy z szarlotką a do tego wiórki kokosowe i już mamy pełnię szczęścia jak dla mnie !
To zresztą kolejny przepis na szarlotkę na moim blogu. Szarlotka u nas chyba jednak często gości ;)
Szarlotka z bezą kokosową
- 250 gram margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miękką margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami, potem powoli dodawać mąkę i miksować dalej, aż całość będzie pulchna.
- 1 kg jabłek szara reneta
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem.
- 4 białka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Białka utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodać wiórki i delikatnie wymieszać.
- + olej i mąka do wysypania formy
Okrągłą formę wysmarować olejem, wysypać mąką przełożyć ciasto, na nim rozłożyć równo jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C piec 25 minut. Wysunąć ciasto rozłożyć pianę, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 C i piec jeszcze 40 minut. Piana zrobi się lekko brązowa.
Wyjąć ostudzić, pokroić i podawać. Smacznego !
Zimą szarlotka jest moim ulubionym ciastem.
Taką z bezą jem właśnie do przedpołudniowej kawy :):)
Pozdrawiam serdecznie
oj, taka przedpołudniowa kawa to rozpusta a zarazem zapowiedź dobrego dnia :)
Uwielbiam szarlotki i często je piekę, ale z bezą jeszcze nie próbowałam, jakoś się ich obawiam ;) Choć jabłka i kokos to jedno z tych lepszych smakowo połączeń. Chyba w końcu czas się odważyć ;)
spróbuj :) warto !
Może to głupie pytanie, ale pierwszy raz robię szarlotkę i mam z tym kłopot ;) Jakiej mąki użyć do tego ciasta??
najzwyklejszej mąki pszennej :)
Dlugosc pieczenia ciasta nie moze sie zgadzac… moje wyszlo zupelnie surowe.
hmm to dziwne w sumie to 65 minut w piekarniku,
Spód ciasta jest spalony :(