Szybka chińszczyzna oj, spokojnie tak mogę nazwać to danie powstało w kilkanaście minut wieczorem, aby następnego dnia dzieci mogły zjeść obiad. Danie szybkie w przygotowaniu, a na tyle smaczne że M. chciał zabrać je ze sobą do szkoły ;)
Szybka chińszczyzna
- 4 udka z kurczaka ( bez kości )
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie mieszanki warzyw Chińskiej ( mrożone )
- makaron ugotowany ( u nas dzień wcześniej spaghetti )
- sos sojowy
- olej sezamowy
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni ( głębokiej) rozgrzać olej kokosowy i mocno na nim podsmażyć czosnek i cebulę. Zdjąć z patelni warzywa, podsmażyć pokrojone w drobne kawałeczki udka z kurczaka i obsmażyć je porządnie, dodać warzywa mrożone i wszystko porządnie podsmażyć, dodać cebulę z czosnkiem, doprawić kilkoma łyżkami sosu sojowego. Wszystko porządnie udusić. Przed podaniem wymieszać z olejem sezamowym i makaronem.