Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami, pyszna .. fakt lekko tucząca, ale co to był za smak. Sezon na szparagi trwa więc zachęcam Was spróbujcie ich .. ale zacznijcie od zielonych, cienkich, pysznych. Mniam !

A pomysł na nią powstał spontanicznie .. ja chciałam tartę, J. szparagi z boczkiem, otworzyłam lodówkę poczułam camemberta .. oj dobrze pachniał –  połączyłam to razem i wyszło coś naprawdę pysznego.

 

tarta z zielonymi szparagami i boczkiem

Tarta z zielonymi szparagami 

ciasto:

  • 125 gram masła
  • 125 gram mąki krupczatki
  • 125 gram mąki pszennej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz

 

Wszystkie składniki zagnieść lub zagnieść przy pomocy miksera z uchwytem do ciast.

Ciasto włożyć do lodówki schłodzić przez 20- 30 minut

nadzienie:

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • kilkanaście sztuk szparagów zielonych
  • tyle samo plasterków boczku
  • 1 ser camembert francuski ( zapachowy ;) )
  • pieprz do smaku

tarta wytrawna ze szparagami

Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki ( nie wyrzucać ), każdego szparaga owinąć plasterkiem boczku. Jajka wymieszać ze śmietaną i rozdrobnionym serem, doprawić pieprzem do smaku.

 

Formę do tarty wyłożyć ciastem  ( ja wykleiłam, nie wałkowałam ciasta ), ponakłuwać wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 15 minut. Wyjąć ciasto ułożyć na nim szparagi jeden koło drugiego zalać masą i wstawić do piekarnika ponownie i piec ok. 30 minut w 180 C. Aż nadzienie będzie rumiane.

 

Podawać z kieliszkiem wina.

 

Pyszne danie !!!

Kliknij i zobacz inne propozycje na moim blogu ze szparagami !!

zupa szparagowa

Opublikowany w Bez kategorii