Tarta z zielonymi szparagami, pyszna .. fakt lekko tucząca, ale co to był za smak. Sezon na szparagi trwa więc zachęcam Was spróbujcie ich .. ale zacznijcie od zielonych, cienkich, pysznych. Mniam !
A pomysł na nią powstał spontanicznie .. ja chciałam tartę, J. szparagi z boczkiem, otworzyłam lodówkę poczułam camemberta .. oj dobrze pachniał – połączyłam to razem i wyszło coś naprawdę pysznego.
Tarta z zielonymi szparagami
ciasto:
- 125 gram masła
- 125 gram mąki krupczatki
- 125 gram mąki pszennej
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Wszystkie składniki zagnieść lub zagnieść przy pomocy miksera z uchwytem do ciast.
Ciasto włożyć do lodówki schłodzić przez 20- 30 minut
nadzienie:
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- kilkanaście sztuk szparagów zielonych
- tyle samo plasterków boczku
- 1 ser camembert francuski ( zapachowy ;) )
- pieprz do smaku
Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki ( nie wyrzucać ), każdego szparaga owinąć plasterkiem boczku. Jajka wymieszać ze śmietaną i rozdrobnionym serem, doprawić pieprzem do smaku.
Formę do tarty wyłożyć ciastem ( ja wykleiłam, nie wałkowałam ciasta ), ponakłuwać wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 15 minut. Wyjąć ciasto ułożyć na nim szparagi jeden koło drugiego zalać masą i wstawić do piekarnika ponownie i piec ok. 30 minut w 180 C. Aż nadzienie będzie rumiane.
Podawać z kieliszkiem wina.
Pyszne danie !!!
Kliknij i zobacz inne propozycje na moim blogu ze szparagami !!
ototototo tarta ze szparagami, myślałem o czymś takim. Chyba trzeba będzie skorzystać z przepisu :)
Michał, korzystaj :) polecam !