Tofu z pak choi – lunch do pracy

Tofu bardzo lubię, a od kiedy kilka lat temu odkryłam, że w Krakowie można kupić pyszne świeże tofu ( nie paczkowane ) to jak tylko jestem w okolicy kupuję kilka kostek. Tofu można przechowywać do 7 dni w wodzie z odrobiną soli, wodę należy wymieniać codziennie. A to danie zabrałam ostatnio ze sobą do pracy, było smakowicie.

tofu z pak choi

Tofu z pak choi

  • 1/2 kostki tofu ( ok. 100 gram )
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki pokrojonego bambusa z puszki
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki gotowej żółtej pasty curry
  • olej kokosowy (ok. 3 łyżek )
  • 1 pak choi ( sądzę że można by to zastąpić szpinakiem )
  • kilka liści musztardowca chińskiego ( niekoniecznie )

Tofu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, imbir obieramy i drobno siekamy.

Na głębokiej patelni ( a’la wok) rozgrzewamy olej kokosowy (1 łyżka ) i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i imbirem, po chwili zdejmujemy warzywa z patelni. Rozgrzewamy pozostały olej i obsmażamy na nim tofu, dodajemy po chwili warzywa oraz pokrojony w paski pak choi, dodajemy bambusa, mleko kokosowe wymieszane z curry i 1 łyżką wody, wszystko razem mieszamy i dusimy aż pak choi będzie miękki. Na końcu dodajemy posiekane liście musztardowca. Wszystko razem mieszamy.

Tofu na obiad

I gotowe. Pyszne, pachnące i zdrowe. Ja zabrałam to danie z ugotowanym ryżem.

2 myśli na temat “Tofu z pak choi – lunch do pracy

  1. Hej, Swietny przepis! Bylabym tez niezmiernie wdzieczna za info gdzie w Krk swieze tofu mozna dostac. Dzieki :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.