Udziec z indyka jesienny przepis

Udziec z indyka to jedno z ulubionych mięs naszej rodziny.

Cały taki udziec waży przeważnie trochę ponad kg i starcza na obiad dla nas wszystkich, do tego warzywa i pyszny obiad gotowy !

Udziec z indyka przepis

Uwielbiamy mięso z udźca indyka, naprawdę tak pieczone jest pyszne. Udziec taki kilogramowy starczył dla naszej rodziny na cały obiad, do tego ziemniaki, jabłka i robi się pysznie !

Udziec z indyka – jesienny przepis 

  • 1 udziec z indyka ( u mnie z kością i skórą )
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 żółte cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok pół kg dyni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka rozmarynu

 

Zmiksować obrane ząbki czosnku z olejem, doprawić pieprzem i solą. Tą mieszanką natrzeć udziec z indyka. Przełożyć do formy. Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki, obrać cebule i pokroić w ćwiartki. Jabłka pokroić w ósemki. Dynię pokroić w kawałki. Ułożyć dookoła udźca z kurczaka, podlać wodą, posypać rozmarynem. Piec razem w piekarniku nagrzany do 180 C przez ok. półtorej godziny. Co jakiś czas polewać warzywa i mięso sosem spod mięsa.

 

Pyszne !