Warzywa zapiekane z gorgonzolą

Warzyw na straganach teraz multum, wybierzmy kilka i zróbmy to ! 

Warzywa zapiekane z gorgonzolą. Pyszne…

bakłażan, cukinia, pomidor, gorgonzola

Wybierzmy dojrzałego bakłażana, pamiętaj musi mieć lśniącą skórkę i być twardy. Dołóżmy do koszyka cebule, chętnie białą będzie dawać dobry smak, cukinię małą, jędrną. Cukinie najlepsze są małe, duże są za bardzo przerośnięte i gumowate w środku. Do tego latem pachnący pomidor i opakowanie gorgonzoli. 


Warzywa zapiekane z gorgonzolą 

  • 1 bakłażan ( nie duży )
  • 1 biała cebula
  • 1 cukinia ( mała )
  • 1 pomidor
  • 1/2 opakowania gorgonzoli
  • 1 łyżka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

 

Bakłażana, cukinię, cebulę, pomidora kroimy w plastry.  W naczyniu do zapiekania układamy warzywa, co jakiś czas przekładając serem. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 20 minut, aż ser się roztopi a bakłażan będzie lekko przyrumieniony. Podawać gorące. 

Warzywa z gorgonzolą

 

 

2 myśli na temat “Warzywa zapiekane z gorgonzolą

Możliwość komentowania jest wyłączona.