What Katie ate, weekend Katie – książka na niedzielę

What Katie ate, weekend Katie to książka, która trafiła w moje ręce całkiem niedawno i już się w niej zakochałam.

what katie ate weekend katie

A dlaczego się zakochałam, postaram się Wam opowiedzieć w kilku słowach.

Książka dotarła do mnie z wydawnictwa Buchmann gdy byłam w pracy, otworzyłam kopertę, przeglądnęłam kilka kartek i już wiedziałam, że to będzie to. Zróżnicowane zdjęcia, przepisy które już teraz chciałabym wykonać. 

No bo jak można nie mieć ochoty na:

Śniadania i brunche:

  • Granola z syropem z czarnych jagód i jogurtem
  • Tosty z sardynkami z majonezem cytrynowo – estragonowym 
  • Wołowina po meksykańsku z jajkami 

No jak ? Ja przynajmniej zrobiłam się głodna od razu. 

what katie ate

Sałatki i zupy:

  • Bulgur z ziołami i podsuszonymi pomidorami
  • Kuskus z pikantną ciecierzycą i pestkami granatu 
  • czy zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą i ciecierzycą ( u mnie na blogu przepis inspirowany tym przepisem )

Drób i inne mięsa i ryby 

  • Skrzydełka w stylu buffalo z majonezem z serem pleśniowym ( zapisane do zrobienia !) 
  • Superkanapka nie dla mięczaka ( z piwnym sosem cebulowym)
  • Quiche z nasionami chia, pstrągiem i ziemniakami

katie ate recenzja

Warzywa 

  • Gniecione ziemniaki z rozmarynem 
  • Curry z patatami i kalafiorem
  • Młody bakłażan z pastą harissa i czosnkiem

Pizze, Makarony i Pieczywo 

  • Pizza z pomidorami, kwiatami cukinii i salami 
  • Spaghetti z pesto migdałowym, miętą i bazylią
  • Chleb orzechowy

Potrawy i napoje na przyjęcia 

  •  Paluszki wasabi z dipem łososiowym
  • Pieczone pierogi z wieprzowiną i marynowaną cebulą 
  • Czerwony baron

Słodkości

  • Waniliowa panna cotta z syropem rabarbarowo różanym
  • Włoskie lody maślankowe
  • Bezglutenowe ciasto cytrynowo – kokosowe

 Czy już same nazwy przepisów nie zachęcają Cię do otwarcia tej książki, zabrania jej do kuchni i gotowania ? Mnie, tak dlatego na pierwszy rzut oka poszła zupa z pieczonych pomidorów .. tak pysznych o tej porze roku. Lekko pozmieniałam składniki, ale nie za bardzo i wyszła przepyszna zupa, dobra na ciepło jak i na zimno w te upały. 

zdjecia z ksiazki

Poza przepisami znajdziemy też opisane miejsca które Katie odwiedziła ( takie jak Włochy, Meksyk czy Dolinę Barossa)  i dzieli się ona z nami wspomnieniami wraz z cudnymi zdjęciami. Bardzo lubię i to jak pisze i jej zdjęcia. Takie nie wymuskane, nie wyczyszczone, przypaliło się .. trudno będzie przypalone, trochę rozlało .. ok tak będzie. Zdjęcia są kolorowe, pełne życia tak jak i teksty które znajdziecie w tej książce. Przepisy są napisane prosto i naprawdę nie wyglądają na trudne do wykonania.

 

Czy książkę polecam? – Hmm, oczywiście, że tak ! 

Aaaa to jest druga książka Katie wydana w Polsce, pierwszej nie mam, ale mam nadzieję, że niedługo się to zmieni. 

 

What Katie ate – weekend Katie 

Katie Quinn Davies 

stron 310 

cena 69,99

wydawnictwo Buchmann 

 

Dziękuję wydawnictwu Buchmann za przesłaną książkę do recenzji.

buchmann logo