Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork )

Wolnowar to jeden z moich ukochanych garnków w domu.

Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery.

 

pulled-pork-przepis

 

Wieprzowina z wolnowaru, to jedno z moich ulubionych mięs duszonych. Nadaje się do zjedzenia na obiad z ziemniakami i warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem w 10 !

 

Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka kuminu ( kmin rzymski )
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 litra wody wieprzowina z wolnowaru

 

Przyprawy wymieszać z olejem w miseczce, dokładnie wysmarować tym mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 45 minut. Przełożyć mięso do wolnowaru / slowcookera, dodać wodę,pokrojoną cebulę i czosnek ustawić slowcooker na high i w ten sposób gotować mięso przez 8 godzin ( ja to robię w nocy ) . I gotowe :) mięso pysznie się rozpada, pysznie smakuje.

 

Smacznego !