Ziemniaki po cygańsku

Oj, bardzo lubimy tak przygotowane ziemniaki.

Czasami nam zostają ziemniaki po obiedzie, ugotowane i fakt, że można z nich zrobić kluski np. A u nas robi się ziemniaki po cygańsku.

Ekonomia Gastronomii to jeden z moich ulubionych programów, który można oglądnąć w Kuchni Plus lub TVN Style. Mówi o tym, jak wyżywić Rodzinę nie marnując jedzenia.
Miałam nadzieję, że książkę którą wydali prowadzący kiedyś będzie dostępna w PL i jak okazuje się,  że będzie i bardzo się z tego cieszę.
Czy wiecie jakie produkty są najczęściej wyrzucane z naszych kuchni ?
  • Pieczywo
  • Ziemniaki
  • Wędliny
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jogurty
  • Mięso
  • Dania gotowe
  • Mleko
  • Ser
  • Ryby
  • Jaja
To jest moja pierwsza propozycja do akcji, która trwa na Durszlak.pl
Czyli dzisiaj pokażę nasz domowy sposób na wykorzystanie ziemniaków i cebuli.
Ziemniaki po cygańsku
  • ziemniaki ugotowane
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • olej
Ziemniaki czy to świeżo ugotowane kroimy w mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i lekko podsmażamy dodajemy dużo mielonego czarnego pieprzu i dokładamy ziemniaki i wszystko razem mieszamy.
I gotowe, naprawdę pyszny dodatek do wszelkiego typu mięs :)
( na 1kg ziemniaków daję 2-3 duże cebule, 1 łyżkę pieprzu )
ziemniaki po cygańsku

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *