Zupa z zielonych szparagów prosty przepis

Zupa z zielonych szparagów – czyli zupa krem, z końcówek szparagów, które zostają po przygotowywaniu szparagów do innych potraw. Uwierzcie mi ta zupa jest pyszna, lekkostrawna.

Ja odłamałam zdrewniałe końcówki od szparagów, przygotowując je do tarty ( przepis niedługo). Nie wyrzuciłam ich, ale włożyłam do garnka i tak powstała ta genialna w smaku zupa. I na dodatek super zdrowa i dietetyczna zupa.

zupa ze szparagów

Zupa z zielonych szparagów 

  • końcówki z 0,5 kg szparagów
  • wywar warzywny ok. 750 ml
  • pieprz do smaku

Szparagi zalać wywarem warzywnym i zagotować, gotować do miękkości szparagów. Całość zmiksować blenderem, przecedzić przez sitko i podawać :)

Zupa super smaczna, ja robiłam zdjęcie przyszedł mój J. dałam mu do spróbowania łyżkę zupy … a on teraz chcesz mnie tym karmić.. ja mówię spróbuj .. spróbował zabrał miseczkę i uciekł :) ale oddał pustą miseczkę :) Uff

5 myśli na temat “Zupa z zielonych szparagów prosty przepis

  1. Też robiłem taką zupę, potwierdzam – pyszna. Najwięcej pracy jest z przecieraniem i to mnie trochę wkurzało bo dużo odpada :D

Możliwość komentowania jest wyłączona.