Chleb z jogurtem z automatu do pieczenia

Chleb z jogurtem z automatu do pieczenia, to kolejny pomysł na własny chleb. Chleb na drożdżach szybki w przygotowaniu i smaczny.

chleb jogurtowy

 

Chleb jogurtowy 

  • 125 ml ciepłej wody
  • 150 ml jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 250 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

 

Do pojemnika wlać wodę, jogurt, wsypać cukier oraz olej, na wierzch wsypać wymieszane mąki z solą, na górę wsypać drożdże, wstawić na tryb chleb zwykły. Po upieczeniu chleba, chleb wyjąć delikatnie z formy i odstawić do ostudzenia.