Znalazłam ten przepis jakiś czas temu .. czyli dawno temu, ale od Sylwestra chodzi za mną ciasto z kruszonką i w końcu dzisiaj rano je zrobiłam.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
- 1 kg mąki
- 1/2 litra mleka
- pół kostki drożdży
- 6 żółtek
- 1,5 szklanki cukru
- 200 gram roztopionego masła
- cukier waniliowy
Kruszonka
- 75 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru ( łyżeczka) i zostawić do urośnięcia ( ja przyspieszam ten proces stawiając miskę na misce z ciepłą wodą ). Gdy zaczyn będzie gotowy wymieszać z żółtkami, mąką i masłem, dodajemy roztopione masło. Postawić do wyrośnięcia (znowu na misce z ciepłą wodą ). Foremki dwie wyłożyłam papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Ciasto przekładamy do foremek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wstawiamy ciasto na około 40- 45 minut. Jak się przyrumieni wyciągamy.
Uwaga ! to ciasto znika z blaszek :)
A do ciasta jedliśmy dżem z porzeczek czerwonych z kokosem oraz śliwki z cynamonem :) – mniam !