Ciasto drożdżowe z kruszonką

Znalazłam ten przepis jakiś czas temu .. czyli dawno temu, ale od Sylwestra chodzi za mną ciasto z kruszonką i w końcu dzisiaj rano je zrobiłam.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • 1 kg mąki
  • 1/2 litra mleka
  • pół kostki drożdży
  • 6 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 gram roztopionego masła
  • cukier waniliowy

Kruszonka

  • 75 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

 

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru ( łyżeczka) i zostawić do urośnięcia ( ja przyspieszam ten proces stawiając miskę na misce z ciepłą wodą ). Gdy zaczyn będzie gotowy wymieszać z żółtkami, mąką i masłem, dodajemy roztopione masło. Postawić do wyrośnięcia (znowu na misce z ciepłą wodą ). Foremki dwie wyłożyłam papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Ciasto przekładamy do foremek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wstawiamy ciasto na około 40- 45 minut. Jak się przyrumieni wyciągamy.

Uwaga ! to ciasto znika z blaszek :)

A do ciasta jedliśmy dżem z porzeczek czerwonych z kokosem oraz śliwki z cynamonem :) – mniam !