Pyszna, pachnąca a na przede wszystkim znamy wszystkie jej składniki, co w obecnych czasach jest ważne.
Domowa wędlina z piersi kurczaka, prosta w przygotowaniu.
Dodatki smakowe można zmieniać wg własnych upodobań. U mnie na pierwszy rzut poszły pomidory suszone w oliwie, kapary .. a przepis już poniżej.
Domowa wędlina z piersi kurczaka
- 1 podwójna pierś z kurczaka ( u mnie około 55 dkg )
- 5 suszonych pomidorów + 1 łyżka oliwy ze słoiczka
- 1 łyżka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki żelatyny
- rękaw do gotowania
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę taką średniej wielkości, przełożyłam do miski i dodałam w miarę drobno pokrojone pomidory wraz z oliwą, kapary, obrany i posiekany drobno ząbek czosnku,pieprz, rozmaryn i wymieszałam całość dokładnie. Odstawiłam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjęłam mięso i połowę zmieliłam na dużych oczkach w maszynce do mięsa, wymieszałam z drugą połową mięsa, dodałam żelatynę i dokładnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, żeby żelatyna mogła się połączyć z mięsem.
Odcięłam długi kawałek ok. 40 cm rękawa do pieczenia. Do środka włożyłam mięso, ale tak żeby było na środku, a po bokach zostały końce rękawa żeby związać go ściśle jak cukierka.
Do garnka wlałam wodę i włożyłam dokładnie związany rękaw, ale tak żeby końcówki naszego rękawa wystawały za garnek, przyłożyłam je pokrywką. Włączyłam gaz i całość od momentu zagotowania, gotowałam 60 minut. Wyjęłam rękaw z wody i wystudziłam, a potem wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano rozcięłam rękaw, wyjęłam mięso i od razu zjadłam dwa plasterki ;) mniam !
Uwielbiam domowe szynki. Ja też często takie robię, nawet szynkę ze słoika kiedyś udało mi się stworzyć. Smacznie :)
http://www.dziurawykociol.pl
lecę poczytać ! dziękuję:)