Domowy twaróg – jak go zrobić ?

Domowy twaróg – jak go zrobić? To pytanie które pojawiło się kilkukrotnie w emailach po opublikowaniu przeze mnie zdjęcia na fb / instagramie- zdjęcia mojego twarogu na śniadanie. 

domowy przepis na twarog, twaróg domowy, ser domowy, mleko,

 

 

Domowy twaróg wymaga od nas chwili wytrwałości, ale zacznijmy od początku. 

Najważniejsze jest mleko, najlepsze jest takie wprost od krowy, mlekomatu czy mleko w szklanej butelce, byle nie UHT bo z niego nic nie wyjdzie. 

Domowy twaróg 

  • 4,5 litra mleka 
  • garnek 
  • sitko 
  • pielucha tetrowa

 

Przelewamy mleko do garnka i odstawiamy na 2 – 3 dni, do skwaszenia / zsiadnięcia.

 Po tym czasie stawiamy mleko na gazie i delikatnie podgrzewamy, z mleka zaczną się tworzyć grudki czyli nasz ser.

Podgrzewamy mleko maksymalnie do 40-45 C, na najmniejszym gazie i najwolniej jak się da. 

Potem przekładamy chochlą nasze mleko z serem na sitko wyłożone pieluchą tetrową ( pod spodem garnek do którego będzie spływać serwatka ). Gdy już przełożymy całe nasze mleko, zawiązujemy pieluchę z serem w środku i zostawiamy na kilka godzin, żeby serwatka odciekła.

domowy twarog

 

I gotowe :) smacznego !

 

 

2 myśli na temat “Domowy twaróg – jak go zrobić ?

  1. Oj, robiłam dla dzieci, kiedy było normalne mleko. Jak tylko gdzieś dorwę dobre, to zrobię na pewno :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.