Domowy twaróg – jak go zrobić? To pytanie które pojawiło się kilkukrotnie w emailach po opublikowaniu przeze mnie zdjęcia na fb / instagramie- zdjęcia mojego twarogu na śniadanie.
Domowy twaróg wymaga od nas chwili wytrwałości, ale zacznijmy od początku.
Najważniejsze jest mleko, najlepsze jest takie wprost od krowy, mlekomatu czy mleko w szklanej butelce, byle nie UHT bo z niego nic nie wyjdzie.
Domowy twaróg
- 4,5 litra mleka
- garnek
- sitko
- pielucha tetrowa
Przelewamy mleko do garnka i odstawiamy na 2 – 3 dni, do skwaszenia / zsiadnięcia.
Po tym czasie stawiamy mleko na gazie i delikatnie podgrzewamy, z mleka zaczną się tworzyć grudki czyli nasz ser.
Podgrzewamy mleko maksymalnie do 40-45 C, na najmniejszym gazie i najwolniej jak się da.
Potem przekładamy chochlą nasze mleko z serem na sitko wyłożone pieluchą tetrową ( pod spodem garnek do którego będzie spływać serwatka ). Gdy już przełożymy całe nasze mleko, zawiązujemy pieluchę z serem w środku i zostawiamy na kilka godzin, żeby serwatka odciekła.
I gotowe :) smacznego !
Oj, robiłam dla dzieci, kiedy było normalne mleko. Jak tylko gdzieś dorwę dobre, to zrobię na pewno :)
oj, Grażyna warto :)