Jabłka na kruszonce czyli szarlotka inaczej

Jabłka na kruszonce .. hmmm … uwielbiam kruszonkę, uwielbiam jabłka i tak powstało to ciasto. Szybkie ciasto w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i szybkie w jedzeniu ;) 

Jak zrobić kruszonkę

Jabłka na kruszonce 

  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 200 gram mąki 
  • 2 jabłka ( u mnie łąckie )
  • kilka szczypt cynamonu + 1 łyżka cukru 

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać w małych kawałkach masło.  Wyrobić palcami tak aby powstały grudki. Foremkę wyłożyć naszym ciastem ( kruszonką ), na nim ułożyć obrane i pokrojone w plastry jabłka.  Jabłka posypać z góry wymieszanym cynamonem z cukrem. 

Upiec w temp. 160 C przez 25-30 minut. Kruszonka będzie miękka od soku z jabłek. Ale po ostudzeniu zrobi się pysznie chrupiąca. 

 

 Inne podobne przepisy tutaj 

 

6 myśli na temat “Jabłka na kruszonce czyli szarlotka inaczej

  1. można i na odwrót: jabłka w plastrach na spód naczynia żaroodpornego, posypane cynamonem, a kruszonka na górę. Po wyjęciu na talerz wyglądem nie zachwyca, ale za to jakie jest pyszna – zwłaszcza na ciepło.

Możliwość komentowania jest wyłączona.