Kurczak na butelce piwa – to przepis na pysznego soczystego kurczaka, bardzo dobry pomysł na obiad. U nas nie gościł za często, ale chyba zacznie.
A zaczęło się od tego, że powiedziałam dzieciom że będzie kurczak na butelce – na co padło – a nie mogło by być coś normalnego..zmieniły zdanie jak zjadły kurczaka i taki kurczak ma teraz częściej u nas gościć.
Kurczak na butelce piwa
- 1 kurczak ( u mnie 1,80 kg )
- 1 butelka piwa ( u mnie Okocim Porter )
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 / 2 łyżeczki soli
- 1/3 kostki masła
- ewent. 4 ząbki czosnku ( ja je dorzuciłam do brytfanki pół godziny przed końcem pieczenia – były pyszne i kremowe po upieczeniu)
Masło rozpuszczamy mieszamy z solą i papryką. Myjemy kurczaka pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym. Otwieramy butelkę z piwem, nabijamy na nią kurczaka, wstawiamy do brytfanki, dodajemy szklankę wody na dno. Smarujemy kurczaka masłem z przyprawami.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 220 C i pieczemy kurczaka w tej temperaturze przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze przez półtorej godziny.
Podajemy gorącego.
Smacznego !
Bardzo pięknie się rozsiadł na tej butli :) Pozadrawiam!
:)
Mąż był pewnie zadowolony z takiego obiadu. Mięso i jeszcze piwo do tego :) Ja bym był :P Apetycznie wygląda.
oj, był :) pozdrawiam !
A czy to piwo wylewało się na kurczaka? bo mi nie chciało :(
Renia, to piwo ma parować i nawilżać kurczaka :)
Haha lubię takiego kurczaka. Mam nawet specjalną formę do jego pieczenia :)
:)
nastwic termoobieg czy gora i dol= wazne; 1.800 kg to spory kurczak- zmiescil sie w piecu na wysokosc?na pierwszej polce od dolu? tyle pytan bo chcialabym upiec taka wspanialosc.Nie znam piw polskich- czy butelka Okocim Porter jest duza?ile ma centymetrow- moze i to ma znaczenie wiec pytam i nudze;pozdrawiam
Barbaro, ja mam piekarnik bez termoobiegu, a grzanie mam tylko od dołu – kurczak się zmieścił :) Butelka ma koło 25 cm wysokości :) pozdrawiam !
no to pięknie mi podpowiedziałaś, co zrobię w najbliższym czasie :)