Muszle faszerowane kurkami i dynią

Muszle faszerowane kurkami i dynią to moja propozycja do akcji FARSZ NIEPODLEGŁOŚCI z okazji 11 listopada. O akcji więcej znajdziecie TU .

Dlaczego taki farsz ? Chciałam żeby był kwintesencją jesieni i udało się, bo taki jest. 

muszle faszerowane kurkami i dynią

Muszle faszerowane kurkami i dynią 

  • 1 opakowanie Muszli – Malma 
  • 25 dkg kurek ( u mnie mrożone ) 
  • 25 dkg pieczonej dyni 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0, 30 l śmietany 30% 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 dkg tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

 

Muszle ugotować w osolonej wodzie, tak żeby było al dente. Po ugotowaniu każdą muszlę położyć oddzielnie, żeby się nie posklejały. 

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, kurki pokroić w małe kawałeczki, ale nie za drobno tak żeby w farszu były wyczuwalne. Dynię obrać ze skórki i pokroić drobno. 

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek, po chwili dorzucić kurki i podsmażać mieszając około 10 minut, dodać dynię i zalać całość śmietaną zamieszać, spróbować i doprawić. 

Muszle faszerować farszem. Ułożyć jedną muszlę przy drugiej w formie do zapiekania i zapiec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez ok. 10 minut, potem posypać muszle serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut. 

muszle faszerowane kurkami i dynią

Podawać gorące. 

 

W akcji „Farsz Niepodległości 2014” udział wzięli :
Iza z bloga Smaczna Pyza
Paweł z bloga Chleby.info
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Raven z bloga Gotuj z Blue Raven
Laura z bloga Cafe babilon
Filip Wróblewski – zdjęcie na FB
Marta Rosołowska – zdjęcie na FB
Joanna z bloga Różowa kuchnia

Danusia z bloga Moje wypieki i nie tylko 

autorzy bloga Nerds’ Kitchen
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Marcin z bloga Zapiski z czwartej dekady
Grażyna z bloga Grażyna gotuje
Karolina z bloga Przepisy Karoliny
Kasia z bloga Baby do garów
Arek Andrzejewski – zdjęcie na FB 

6 myśli na temat “Muszle faszerowane kurkami i dynią

Możliwość komentowania jest wyłączona.