Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem

Uwielbiasz świeże pachnące drożdżowe bułeczki ? Jeśli tak to ten przepis jest dla Ciebie 

Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem.

odrywane bułeczki drożdżowe

Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia czegoś, czegoś dobrego niekoniecznie słodkiego :) A że mięso w lodówce było, to szybko je zmieliłam i zrobiłam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, jest proste i przyjemne w przygotowaniu. U mnie z tego przepisu wyszło około 40 niedużych bułeczek. 

Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 

  • ciasto drożdżowe 
  • 0,5 kostki drożdży 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 kostki masła ( rozpuszczone w kąpieli wodnej ) 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 60 dkg mąki pszennej 

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier mieszamy i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody wymieszanej z łyżką mleka i mąki. Mieszamy całość do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

( Jak jest zimno stawiamy miskę na misce z gorącą wodą – przyspiesza rośnięcie drożdży ).

Farsz do bułeczek 

  • 2 nieduże cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 05, kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 
  • przyprawy : sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka chili oraz mielona kolendra 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego

 

Cebule oraz czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać mięso i wszystko razem usmażyć, doprawić do smaku ( lepiej troszkę bardziej bo ciasto lekko potem osłabi ten smak ) . 

buleczki-drozdzowe

Wróćmy do ciasta, dodajemy do naszego zaczynu mąkę, rozpuszczone przestudzone masło, sól, dodać mleko, wybite jajka oraz mąkę. Dokładnie całość wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy ciasto już będzie jednolite odstawić do wyrośnięcia w misce ( można na misce z ciepłą wodą). 

Piekarnik włączamy na 180 C. 

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, blat i odrywamy nie wielkie kawałki wałkujemy, wycinamy krążki ( ja kieliszkiem do wina ) i na środku krążka kładziemy łyżkę nie za dużą naszego farszu i zawijamy najpierw boki do środka ( zachodzą na siebie ) potem końce zwijamy do środka tworząc wałek, bułeczkę. Takie bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 

Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy np. czarnuszką. 

Wstawiamy bułeczki do piekarnika na 40 minut w 180 C grzanie od dołu, na kolejne 10 minut włączamy grzanie górnej grzałki i pieczemy aż bułeczki się zarumienią. 

odrywane-buleczki-mieso-przepis

Pyszne są na ciepło i na zimno. Możesz je podać w środku z farszem warzywnym, do grilla, do zupy. 

 

Smacznego ! 

 

Więcej przepisów z ciastem drożdżowym znajdziesz TU , zapraszam !