Pesto pietruszkowo – miętowe, przepis przetwory 2018

Mięta w tym roku jest wszędzie w moim ogródku i wymyśliłam pomysł jak ją przerobić na zimę.

Pesto pietruszkowo – miętowe.

pesto-pietruszkowo-mietowe-przepis

 

Tak, tak szkoda mi mięty tak pięknie urosła i rozrosła się w tym roku, zarastając każdy wolny fragment warzywniaka :) Niby powinnam być zła, że się tak rozrosła, ale pachnie tak obłędnie, że nie da się inaczej jak się cieszyć. U mnie rozrosła się mięta czekoladowa ( gdy potrzesz jej listek to rozchodzi się zapach czekoladek After8 :) ). Ponoć najlepsza jest do słodkich potraw, takich jak ciasta. My obecnie mało ciast jemy, więc przerobiłam ją na wytrawnie i już wiem, że kolejne słoiczki powstaną.

Pesto pietruszkowo – miętowe

  • duży pęczek natki pietruszki
  • duży pęczek mięty czekoladowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 plasterki ostrej papryczki chilli ( możesz nie musisz dać )
  • 2 łyżki pestek słonecznika

 

Pęczki u mnie były porównywalnej większości. Pietruszkę płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, odrywamy listki i odkładamy do miski. Tak samo postępujemy z miętą. Czosnek obieramy i wkładamy do blendera, dodajemy miętę i pietruszkę oraz słonecznik i oliwę i wszystko dokładnie blendujemy.  Jeśli chcesz możesz dodać chilli, ale nie musisz. Całość przekładamy do wyparzonego słoiczka, odstawiamy słoik tak aby stał na pokrywce przez 24 godziny i gotowe :)

Proste prawda ? w zimie otworzymy słoiczek i dodamy do kanapki, makaronu czy nafaszerujemy nim mięso do pieczenia.