Przetwory to był temat przewodni warsztatów w Kuchni Lidl’a w których miałam przyjemność uczestniczyć.
Warsztaty prowadził Paweł Małecki tak dobrze znamy nam w Lidlowych kampanii. Paweł jest przesympatycznym uśmiechniętym facetem, warsztaty prowadzonego przez niego były naprawdę przyjemnością. Gotowaliśmy w 4 osobowych drużynach ja miałam przyjemność gotować z Anną Marią, Martą oraz Agnieszką.
Warsztaty zaczęły się od powitania, a potem do roboty .. czyli pozbawialiśmy śliwki pestek i zrobiliśmy przepyszne ( właśnie je jem ) powidła śliwkowe z dodatkiem soku z pomarańczy. Prosty przepis jak to przy powidłach tylko właśnie z dodatkiem soku z pomarańczy. Mniam!
Gdy śliwki się smażyły, zaczęło się obieranie gruszek i zrobiliśmy gruszki do ciasta na zimę w słodkiej zalewie.
Potem były jabłka i ich obieranie, żeby zrobić z nich jabłka karmelizowane. Jabłka zostały pokrojone w średniej wielkości kostkę mieszamy z sokiem z pomarańczy i cytryn oraz cukrem i na patelni prażymy. Wychodzą przepyszne błyszczące, nie rozpadają się.
Potem było znowu obieranie jabłek i robiliśmy z nich mus z brzoskwiniami, ale nie byłybyśmy nami kobietami gdyby w naszej grupie nie został zmieniony przepis ;) dodałyśmy pieprz i dużo imbiru. Mus wyszedł pyszny i wyrazisty w smaku.
A na koniec żeby było co jeść przed zakończeniem warsztatów – zrobiliśmy konfiturę truskawkową z mleczną czekoladę i tu już pokombinowałyśmy bardziej dodałyśmy czerwony pieprz i … rozmaryn. Oj, to było znakomite !
Dawno na żadnych warsztatach się aż tyle nie naobierałam owoców, nie napracowałam .. a pogoda nam nie sprzyjała .. upał, ja po upalnej podróży pociągiem. Ale warto było ! Po prostu warto !
Wow super ;)
No ale fajnie takie warsztaty ;)