Co tu zrobić na obiad ? To odwieczne pytanie które pojawia się w mojej głowie.
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym to był pomysł, który w sumie pojawił się nagle.
Jak się pomysł nagle pojawił, tak od razu został wykorzystany, a że tego dnia na placu kupiłam takie soczyste dojrzałe pomidory to powstał z nich sos. Sos z przyprawami, pyszny i aromatyczny. Do tego makaron i obiad gotowy. Część zostawiłam dla dzieci w domu, część spakowałam do pudełka i zabrałam do pracy.
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
- 0,5 kg mielonego mięsa z piersi indyka
- 2 marchewki
- 1 duża żółta cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, słodka papryka do smaku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
Sos pomidorowy
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- papryka ostra
- szczypta cukru
- łyżka oregano suszonego
- łyżka bazylii suszonej
- pieprz i sól do smaku
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, cebulę obieramy i drobno kroimy ( można jedno i drugie pokroić i użyć blendera ). Warzywa dodajemy do mięsa, dodajemy jajko i doprawiamy pieprzem i papryką, odrobiną soli. Dokładnie całość wyrabiamy rękami. Z masy formujemy małe kuleczki, ja je odłożyłam na deskę.
Pomidory zmiksować blenderem, przelać na patelnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, całość razem gotujemy na mały ogniu, aż pomidory trochę odparują ( około 20 minut ), doprawiamy przyprawami ( bez soli ) . Do gotującego się sosu wkładamy delikatnie nasze pulpeciki i całość zagotowujemy, gotujemy około 10 minut. Doprawiamy sos do smaku solą.
Ja podałam pulpeciki z makaronem.
Tak wyglądało jedzenie, które zabrałam ze sobą do pracy w pierwszym słoiczku serek grani z pomidorem i koperkiem, kolejny słoik to sok z ananasa, moreli, imbiru i mięty. Pysznie zdrowo i sezonowo.