Razowe ciasto z pysznymi warzywami

Jako, że sezon na cukinie, pomidory w pełni wpadłam na pomysł aby zrobić z nich placek. Wybór padł na ciasto drożdzowe z warzywami ale też i dodatkiem hiszpańskim.

Hmm, a dlaczego hiszpańskim ? W czwartek w moim domu pojawił się Kurier z przesyłką od Lidla. Od dzisiaj bowiem zaczyna się tydzień z hiszpańskimi przysmakami. Taka była zawartość mojej paczki.

Oliwki z anchovis zostały zjedzone od razu w towarzystwie białego wina.

A placek zrobiłam tak:

  • 20 gram świeżych drożdży
  • łyżka ciepłej wody
  • szczypta cukru

 

Z tego zrobiłam zaczyn w makutrze i postawiłam na słońcu. Gdy już pojawiły się bąbelki i całość lekko podrosła dodałam

  • 25 dkg mąki razowej
  • 5 dkg mąki pszennej
  • sól

i wszystko razem wymieszałam i odstawiłam z powrotem do słońca. Ciasto pięknie urosło.

Nadzienie:

  • cukinia zielona (nieduża bez pestek )
  • cukinia żółta ( nieduża bez pestek)
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • cebula 1 szt
  • pomidory lima kilka sztuk

 

Wyłożyłam nim matę silikonową na blasze do pieczenia. Odstawiłam raz jeszcze do podrośnięcia. A w między czasie zabrałam się za słoik z hiszpańskim sosem pomidorowym którego 4 łyżki wymieszałam z 2 łyżeczkami sosu Piri – Piri dodałam pieprz i to rozsmarowałam na cieście. Potem poukładałam pomidory w plastrach, cukinię żółtą i zieloną w plasterkach, przekładając ją cebulą też pociętą w plastry, na to świeżo wyciśnięty czosnek. Całość skropiłam oliwą i posypałam suszonym oregano i posypałam startym żółtym serem. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Wyszło pyszne danie obiadowe z hiszpańskim akcentem.

A teraz szukam pomysłu na wykorzystanie wielkiego słoika z oliwkami zielonymi, które są z pestkami oraz wykorzystanie octu sherry. Ktoś ma jakieś pomysły ???