Stek z rostbefu ze szparagami – danie za miliony

Kochasz steki ? chcesz je przyrządzić i nie wiesz jak ? Przeczytaj poniższy wpis

Stek z rostbefu ze szparagami, tak tak jak dla mnie danie za miliony.

 

stek-rostbef-szparagi-przepis

Stek z rostbefu czemu w towarzystwie szparagów to danie za miliony ?

Wołowina ostatnio wg mnie w Polsce osiąga coraz to większą popularność. Otwierają się różne miejsca gdzie można kupić steki sezonowane na sucho z polskiej wołowiny. Strasznie mnie te miejsca cieszą, bo uwielbiam steki. A z drugiej strony jak idę do takiego miejsca i mam płacić 60 zł za kawałek mięsa to mój portfel wyje z bólu, płacąc za naszą rodzinę czteroosobową… Dlatego zabrałam się jakiś czas temu za robienie steków w domu. 

Najpierw były te z Sokołowa, dobra wg mnie smaczna wołowina do nabycia w marketach, niestety ostatnio cena jej również poszła do góry o ponad 10 zł na kg. I już miałam ciemne wizje, aż znalazłam całkiem niedaleko mnie sklep, gdzie na miejscu dokonują rozkładu mięsa na bieżąco codziennie. Zobaczyłam i nie mogłam uwierzyć w cenę :) Oj, tak. 

A potem się okazało, że kilka Pań w kolejce przede mną wzięło mi sprzed nosa piękne steki – jako mięso rosołowe .. oj:) a po chwili się okazało, że to najtańsza wołowina to co się dziwić ;) 

Rostbef to delikatna część wołowiny pyszna na steki, niedługie pieczenie – musi być soczysta. Szkoda, jej jak dla mnie na rosół jak można mieć stek :) 

Ale wracając do dania za miliony :) kupiłam 3 piękne steki i tak sobie je pysznie w kilka minut robimy. Spróbujcie, pyszne ! 

Stek z rostbefu  ze szparagami 

  • 1 stek ( około 25 dkg ) 
  • kilka szparagów 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego 
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku 
  •  3 ząbki czosnku ( jeśli lubisz ) 

 

Szparagi odrywam im zgrubiałe kawałki, płuczę pod zimną wodą i wycieram ręcznikiem papierowym. 

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy masło, rozgrzewamy aż masło się rozpuści. Wrzucamy obrane lub nie jeśli tak wolisz ząbki czosnku. 

Stek  bardzo delikatnie lekko ugniatam ręką i kładę na rozgrzany olej, szybko pieprzę nie za bardzo z góry, dokładam szparagi.  

stek z rostbefu zrób to sam

I tak smażę stek wraz ze szparagami maks 2 minuty z jednej strony, odwracam na drugą stronę i szparagi też znowu 2 minuty znowu pieprz. Koniec, wyłączamy gaz, przykrywam stek pokrywką i odstawiam na kolejne 2 – 3 minuty, żeby soki w mięsie się uspokoiły. 

Przekładam na deskę wraz ze szparagami, stek z góry lekko solę. I gotowe. Bajka nie danie, dla mnie danie za miliony. 

Jeśli nie lubisz steków mocno surowych w środku, smaż stek o minutę – dwie dłużej – popróbuj, aż dojdziesz do takiego usmażenia mięsa jakie lubisz :) Testować naprawdę warto ! 

Smacznego ! 

 

Inne przepisy na steki na moim blogu.