Upiecz Smakowity Chleb – czyli Focaccia inaczej

Upiecz Smakowity Chleb to akcja zorganizowana przez Grumko z bloga Kuchnia Ireny i Andrzeja , której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny „Smakowita”. nie mogłabym do niej nie przystąpić i tak powstała focaccia pieczona inaczej :) Gdy zapytałam jaki chleb upiec w ramach akcji moich dzieci .. powiedziały a dasz radę tak upiec focaccię ? I o to jest:

 

 

Focaccia do kanapek

  • 300-400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g drożdzy świeżych plus 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • oliwa do posmarowania wierzchu focacci
  • 2-3 łyżki świeżego rozmarynu
  • sól morska

 

Focaccia z rozmarynem

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Drożdże wlać do mąki  zmiksować z oliwą i wodą – ciasto powinno być raczej luźne, klejące. Kiedy konsystencja ciasta będzie gładka, przykryć miskę folią i odstawić na 1,5 – 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.

Ciasto przełożyłam do formy keksowej, posypałam porządnie solą gruboziarnistą i rozmarynem i skropiłam oliwą. .

Piekarnik nagrzać do 180 st C.

Wstawić focaccię i piec ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia.

Lekko przestudzić (wówczas lepiej się kroi).

 

 

5 myśli na temat “Upiecz Smakowity Chleb – czyli Focaccia inaczej

Możliwość komentowania jest wyłączona.