Ostatnio w drodze do pracy czytałam po raz kolejny Kuchnię Franceski – Petera Pezzelego, gdzie opisy sosu pomidorowego i ciast różnych są tak aromatycznę, że od razu chce się zrobić taki sos. U mnie ostatnio był inny, ale równie smakowity.
Makaron z dynią
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej dyni pomarańczowej
- 3 pomidory
- 2 suszone pomidory
- bazylia suszona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- makaron spaghetti
Czosnek i cebulę obrać i pokroić w miarę drobno. Na rozgrzaną patelnię nalać oliwę z oliwek i podsmażyć czosnek, poczekać aż „puści” zapach ( uwielbiam ten zapach) i dodać cebulę zamieszać. Pomidory umyć i pokroić w kawałki dołożyć do cebuli i czosnku wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami, zamieszać, po chwili dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię, wszystko zamieszać i przykryć pokrywką. Po chwili zamieszać i sprawdzić czy dynia zmiękła, jeśli nie poczekać jeszcze chwilę, od czasu do czasu mieszając. Ugotować makaron al dente. Jeśli dynia nie chce zmięknąć, a reszta jest już gotowa można dodać łyżkę a może i dwie wody spod makaronu, wtedy wszystko ładnie się udusi. Doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na patelnię do sosu i wymieszać. Podawać posypane bazylią. Smacznego !
Robię podobny:) Uwielbiamy!!! Dziękuję za zgłoszenie do konkursu:)
:)