Cukinia zapiekana przepis pyszny i prosty

Cukinia zapiekana przepis pyszny i prosty

cukinia zapiekana

Jak przerobić dużą cukinię, taką wielką co to jej nie zauważyłam na grządce wcześniej ?

Myślałam, myślałam i wymyśliłam zapiekaną z pysznym sosem i skorupką na górze ! Domownicy żądali już pytanie kiedy powtórka. Nie ważne, że sos się lekko zważył ;) nie ma to wpływu na smak !

Cukinia została wykorzystana i zjedzona ze smakiem jako dodatek do karkówki !

Cukinia zapiekana

  • 1 wielka cukinia
  • Sól pieprz
  • Oliwa
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 15 dkg żółtego sera

Cukinie obieramy, kroimy na kawałki, potem wydrążamy środek z nasion. Każdy kawałek kroimy w cienkie plasterki. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Ja wstawiłam do air fryera i ustawiłam 180 C na 25 minut, po tym czasie cukinia była upieczona czyli już miękka.

Gdy cukinia się piekła w misce wymieszałam śmietanę, jajka i połowę żółtego sera, doprawiłam solą i pieprzem.

Tą mieszanka zalałam cukinie, wymieszałam całość i wstawiłam raz jeszcze do air fryera do upieczenia . Temperatura 190C na 25 minut, po 20 minutach posypałam z góry całość serem i dopiekłam jeszcze w sumie jakieś 10 minut.

Podałam od razu, bo już byliśmy głodni, ale jakbym poczekała, sądzę że lepiej by się to kroiło i nakładało.

Będę testować ten przepis jeszcze raz i jak coś dodam tu zmiany, ale jak narazie wyszło znakomite więc od razu tym pomysłem się dzielę !

Smacznego !

A inne przepisy z cukinią w roli głównej znajdziesz tutaj Cukinia przepisy