Cukinia zapiekana przepis pyszny i prosty
Jak przerobić dużą cukinię, taką wielką co to jej nie zauważyłam na grządce wcześniej ?
Myślałam, myślałam i wymyśliłam zapiekaną z pysznym sosem i skorupką na górze ! Domownicy żądali już pytanie kiedy powtórka. Nie ważne, że sos się lekko zważył ;) nie ma to wpływu na smak !
Cukinia została wykorzystana i zjedzona ze smakiem jako dodatek do karkówki !
Cukinia zapiekana
- 1 wielka cukinia
- Sól pieprz
- Oliwa
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 15 dkg żółtego sera
Cukinie obieramy, kroimy na kawałki, potem wydrążamy środek z nasion. Każdy kawałek kroimy w cienkie plasterki. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Ja wstawiłam do air fryera i ustawiłam 180 C na 25 minut, po tym czasie cukinia była upieczona czyli już miękka.
Gdy cukinia się piekła w misce wymieszałam śmietanę, jajka i połowę żółtego sera, doprawiłam solą i pieprzem.
Tą mieszanka zalałam cukinie, wymieszałam całość i wstawiłam raz jeszcze do air fryera do upieczenia . Temperatura 190C na 25 minut, po 20 minutach posypałam z góry całość serem i dopiekłam jeszcze w sumie jakieś 10 minut.
Podałam od razu, bo już byliśmy głodni, ale jakbym poczekała, sądzę że lepiej by się to kroiło i nakładało.
Będę testować ten przepis jeszcze raz i jak coś dodam tu zmiany, ale jak narazie wyszło znakomite więc od razu tym pomysłem się dzielę !
Smacznego !
A inne przepisy z cukinią w roli głównej znajdziesz tutaj Cukinia przepisy