Zapiekanka z tacosami i serem.
Zapiekanka z tacosami i serem, przyszła mi do głowy gdy zobaczyłam zalegające w szafie taco shells ( czyli muszle tacos ) .
W lodówce było mięso mielone, cebula, fasola w puszce zawsze się u nas w domu znajdą i oczywiście sos pomidorowy.
Dodatek tacos z serem spowodował, że danie zrobiło się inne, bardziej chrupiące fajne, takie comfort food, a ja nie musiałam kombinować co dodać jako dodatek do mięsa.
Zapiekanka z tacosami i serem
- 500 gram mięsa mielonego
- 2 starte marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
- 0,5 l sosu pomidorowego
- opakownie taco shells
- ok. 20 dkg sera żółtego ( u mnie różne końcówki serów )
- pieprz, sól, chili do smaku
- olej do smażenia
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzałam głęboką patelnię, wlałam 3 łyżki oleju i na tym podsmażyłam cebulę, czosnek i marchewkę. Gdy już się podsmażyły, przełożyłam je do miseczki i dodałam łyżkę oleju i dodałam mięso, przesmażyłam je na lekko brązowy kolor, dodałam warzywa oraz fasolę i sos, wszystko zagotowałam, tak aby trochę odparowac powstały sos.
Piekarnik rozgrzałam do 180 C. Do formy do zapiekania przelałam mięso, przykryłam pokruszonymi tacosami, posypałam serem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Całość piekła się około 10 minut, tak żeby mięso było gorące, ser sie rozpuścił.
Obiad był pyszny- jak to powiedziała rodzina : ) Smacznego i dla Was !