Pierś z kurczaka znakomity przepis

Pierś z kurczaka znakomity przepis.

Tak, znakomity. W końcu znalazłam przepis, na takie zrobienie piersi z kurczaka, że mogę ją jeść codziennie. A dlaczego ? Bo jest mięciutka, rozpływająca się w ustach, nawet po podgrzaniu w pracy w mikrofalówce.

Przyrządza się ją super prosto, składniki są banalne. A efekt cudny.

Skąd mam przepis ? Ach, od Gino di Campo i jednego z jego włoskich programów, które ostatnio wyhaczyłam w Kuchni Plus. Tak, tak on robił ten przepis na elegancką kolację dla swojej żony. Żona się kurczakiem zachwyciła, więc stwierdziłam, hmm spróbuję. I mamy to ! Kurczak w ich wersji jest z winem marsala, u mnie z wytrawnym winem.

Pierś z kurczaka

  • pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki wina białego ( lub więcej, zależy ile chcesz mieć sosu ;))

Składniki proste, to i przepis będzie prosty.

Rozcinamy pierś z kurczaka na pół (jak jest duża i gruba ) jak mała i chuda to nie trzeba. Delikatnie rozklepujemy i solimy, pieprzymy z każdej strony. Delikatnie mięso obsypujemy mąką. Może być łyżka, jak większa pierś to więcej, ale chodzi o to by mięso było delikatnie obsypane, a nie zapanierowane ;)

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i masło podgrzewamy do połączenia. Smażymy pierś z każdej strony po 2-3 minuty, dodajemy wino, przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze maks 5 minut. Gotowe.

Prawda, że proste ? Ja robiłam już tak kurczaka, posmarowanego wcześniej ( zamiast soli, pieprzu ) ostrą pastą z chili, z pieczarkami w kazdej wersji jest znakomity. Ale sam w ten sposób zrobiony naprawdę jest genialny w smaku.

A .. zapomniałabym podawajcie go z tym sosem co powstał na patelni : ).

( tu kurczak spakowany do pracy w pudełku )