Kurczak pieczony na stojaku.
Ostatnie danie, które zostało zrobione w tym sezonie na naszym gazowym grillu. Ten kurczak się rozpływał w ustach, więc co by nie zapomnieć przepisu, szybko go spisałam.
Kurczak pieczony na stojaku
- 1,8 kg Kurczak
- 2 łyżki Czosnku granulowanego
- 3 łyżki soli
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wina ( może być woda)
- 2 jabłka szara reneta Ew. Garść żurawiny
Do kominka w formie wlewamy wino, dodajemy czosnek pokrojony i pół łyżeczki soli. Formę wykładamy papierem. Na kominek nabijamy kurczaka, obsypujemy go czosnkiem oraz solą. Nagrzewamy grill gazowy do 180 C . Obieramy ziemniaki, cebulę i kroimy w ósemki. Układamy na papierze dookoła kurczaka, polewamy wodą, dodajemy też sól. Wstawiamy kurczaka na grill i pieczemy 2 godziny w 180 C, od czasu, do czasu polewamy wodą spod kurczaka. Po dwóch godzinach dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
My kochamy jabłka z żurawiną więc dodałam i jej garść. Gdy jabłka zmiękną, obiad jest gotowy ! Smacznego !