Kurczak w pomarańczowym sosie
Kurczak w pomarańczowym sosie to zdrowa i smaczna alternatywa od tłustego smażonego kurczaka. Dzisiejszy obiad był prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Przygotowałam kurczaka w soczystym pomarańczowym sosie, wykorzystując do niego ostatnie czerwone pomarańcze. To danie ma nie tylko wyjątkowy smak, ale także jest o wiele lżejsze, ponieważ zamiast smażyć kurczaka na gorącym tłuszczu, użyłam Air Fryera. To danie spotkać możecie w chińskich/ wietnamskich barach – moje to jego zdrowsza wersja : )
Kurczak w pomarańczowym sosie:
( ilość która starczyła na obiad dla 4 osób )
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 szklanka mąki
- sól, pieprz
- kilka łyżek mąki pszennej
- ugotowany ryż
Sos:
- sok z 3 pomarańczy ( może być dobry sok z kartonu )
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki syropu z agawy (lub cukier)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki srirachy ( lub odrobina chili )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Zielona cebulka (do posypania)
A jak to przygotować ?
1. W garnku podgrzej sok z pomarańczy, dodaj sos sojowy, srirachę, ocet ryżowy, syrop z agawy i olej sezamowy. Zagotuj i wyłącz.
2. Pokrój kurczaka w kostkę, umieść w misce i zalej mlekiem, odstaw na 10 minut. Odlej mleko, a kurczaka obtocz w mieszance mąki, soli i pieprzu.
3. Możesz wybrać jedną z dwóch opcji: upiec kurczaka w Air Fryerze (200°C przez 15 minut, obracając na drugą stronę w połowie) lub usmażyć go na głębokim tłuszczu.
4. Gdy kurczak jest gotowy, ponownie podgrzej sos i odlej kilka łyżek do miseczki. Dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie wlej mieszankę do sosu, mieszając, aż zgęstnieje. Uwaga! sos szybko zgęstnieje.
5. Dodaj kurczaka do sosu i wymieszaj, sos winien oblepić kurczaka.
6. Podawaj na ugotowanym ryżu, posypując zieloną cebulką.
Smacznego! To danie nie tylko zachwyci Twoje kubki smakowe, ale również pomoże Ci dbać o linię. Warto spróbować tej zdrowszej alternatywy!