Makaron z sosem grzybowym
Makaron z prawdziwkami
- makaron ( u mnie kokardki )
- cebula
- kilkanaście sztuk grzybów ( tak pewnie z 40 dkg )
- 2 ząbki czosnku
- sół pieprz
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mascarpone
- *świeży tymianek ( jeśli masz )
Ugotuj al dente makaron
Prawdziwki pokrój w kostkę 1 duża cebulę pokrój w kostkę
2 ząbki czosnku w plasterki
Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki ) + dużą łyżkę masła dodaj cebulę i czosnek i podsmaż, dodaj grzyby * i podsmażaj tak z 10 minut, czasem mieszając. Dolej pół szklanki białego wytrawnego wina, zamieszaj, pozwól odparować % i dodaj dużą łyżkę mascarpone, dodaj małą chochelkę wody spod makaronu, wmieszaj w grzyby, dopraw solą i świeżym pieprzem do smaku. Wymieszaj z makaronem .
( makaron byl tak pyszny ze powstaly tylko zdjecia robocze a rodzina zarzadala tu przepisu na przyszlosc )
* jak masz świeży tymianek to dodaj same listki tak z łyżeczkę.