Makaron z sosem grzybowym ( prawdziwki )

Makaron z sosem grzybowym

makaron-z-sosem-grzybowym

Makaron z prawdziwkami

  • makaron ( u mnie kokardki )
  • cebula
  • kilkanaście sztuk grzybów ( tak pewnie z 40 dkg )
  • 2 ząbki czosnku
  • sół pieprz
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mascarpone
  • *świeży tymianek ( jeśli masz )

 

Ugotuj al dente makaron

Prawdziwki pokrój w kostkę 1 duża cebulę pokrój w kostkę

2 ząbki czosnku w plasterki

Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki ) + dużą łyżkę masła dodaj cebulę i czosnek i podsmaż, dodaj grzyby * i podsmażaj tak z 10 minut, czasem mieszając. Dolej pół szklanki białego wytrawnego wina, zamieszaj, pozwól odparować % i dodaj dużą łyżkę mascarpone, dodaj małą chochelkę wody spod makaronu, wmieszaj w grzyby, dopraw solą i świeżym pieprzem do smaku. Wymieszaj z makaronem .

( makaron byl tak pyszny ze powstaly tylko zdjecia robocze a rodzina zarzadala tu przepisu na przyszlosc )

* jak masz świeży tymianek to dodaj same listki tak z łyżeczkę.