Ser topiony domowej roboty

Lubicie ser topiony, ja uwielbiam, ale kaloryczność sera sklepowego, sztuczne dodatki od jakiegoś czasu spowodowały, że go nie kupowałam i już nigdy nie zamierzam. Przepis na mój ser znalazłam jakiś czas temu w książce dołączonej do Speedcooka i o nim zapomniałam. Aż zobaczyłam go u Pani Paszczakowej i już wiedziałam, że muszę go zrobić. I kilka minut i gotowe. Speedcook bardzo się przydał, ale Wy możecie go zrobić w garnku:)

ser topiony
ser topiony

Ser topiony

  • 50 dkg sera białego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • pieprz świeżo zmielony

 

Ser wrzucamy do garnka, dodajemy sól oraz sodę oczyszczoną i dokładnie miksujemy [ w speedcooku obroty 10 C – 1 minuta ] .

Po chwili dodajemy jajko, pieprz i całość podgrzewamy, mieszając cały czas, aby masa się nie przypaliła w garnku. Podgrzewamy około 25 minut, aż masa zrobi się ciągnąca. ( za mnie robił to speedcook – trwało to w nim 25 minut w 60C, obroty 3 ) . Potem całość przekładamy do miski / słoika. Zjadamy z chlebem:)

ser topiony

Opublikowany w Bez kategorii