Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami

Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz na jakiś czas mam :) Do steka dodatek pysznego szpinaku i sos na piwie z pierniczkami.

Stek z rostbefu z sosem piernikowo – piwnym czy to nie brzmi pysznie ? Zapraszam do przeczytania przepisu.

stek z rostbefu przepis

Stek z rostbefu, oj pyszny to kawałek wołowiny. Ten przepis powstał w ostatniej chwili na konkurs organizowany przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik. Dni ostatnio po urlopie, lecą w tempie zastraszającym, ciągle coś jest do zrobienia. Powiedziałam temu pass wczoraj i jadąc do domu myślałam co bym pysznego zjadła na kolację i tak mi przyszedł do głowy ten pomysł. Po drodze do domu sklep, zakupy, wejście do domu, przebranie się i już byłam w kuchni robiąc to co w myślach mi się kłębiło. Powiem Wam, że kolację miałam znakomitą ! To co zapraszam do przepisu :)

 

Stek z rostbefu z sosem piernikowo – piwnym

  • 1 stek z rostbefu
  • 3 pierniki katarzynki w czekoladzie + 1 drobno pokrojona do posypania sosu
  • 1 szklanka piwa porter
  • 2 łyżki miodu rzepakowego
  • Świeżo mielony pieprz oraz sól
  • 3 kulki mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • Płatki chili

 

Stek wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed smażeniem, delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Szpinak gotujemy na parze. Gdy będzie już miękki, rozgrzewamy na małej patelni łyżkę oleju rzepakowego. Obieramy czosnek i kroimy drobno, przekładamy czosnek na patelnię i podgrzewamy, gdy zacznie wydzielać się zapach czosnku dodajemy szpinak i całość podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy solą i płatkami chili.

Na grubej patelni rozgrzewamy olej z 2 łyżkami masła klarowanego, na rozgrzany tłuszcz przekładamy stek i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Wyłączamy gaz pod patelnią i zostawiamy stek na chwilę.

Przygotowujemy sos. Drobno kroimy pierniczki. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy pierniczki, po chwili dodajemy miód oraz piwo, doprawiamy delikatnie pieprzem i całość mieszamy, aby piwo lekko odparowało, a sos stał się gęstszy. Przelewamy sos do miseczki i posypujemy jednym drobno pokrojonym pierniczkiem.

Podajemy : stek, do niego szpinak i na to sos.