Są takie dni w życiu każdego z nas kiedy mamy ochotę zjeść coś dobrego, co nie będzie wymagało od nas godzinnego stania przy kuchni i taki właśnie jest ten przepis, zapraszam !
Tarta z cebulą i kiełbasą krakowską , pyszny pomysł na kolację !
Nawiązując do wstępu lato tego roku piękne i bardzo ciepłe nie jest, ale dzięki temu można raz na jakiś czas zrobić ciepłą pyszną kolację. Tak było u mnie kilka dni temu, okazja do tego dania to urodziny bloga i pytanie do moich dzieci jak świętujemy, co przygotować ? Odpowiedź padła, fajnie żeby to było ciasto, ale nie nie słodkie, wytrawne, do tego cebula, może boczek, musi być też ser. Otworzyłam lodówkę i znalazłam tam kawałek kiełbasy krakowskiej którą dostałam kilka dni temu w ramach kampanii informacyjno – promocyjnej “Linia produktów z Łukowa – Gwarancją jakości QAFP” .
System QAFP co to jest ?
A co to system QAFP zapytasz – to system który kontroluje cały proces produkcyjny od hodowli po sprzedaż produktów. Tym razem wypróbowałam kiełbasę krakowską wyprodukowaną w systemie QAFP.
„Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” skupiona jest na trzech produktach kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka i kiełbasa krakowska sucha, które wytwarzane są w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.
Warto pamiętać, że to czym hodowca karmi swoje zwierzęta i jak o nie dba jest kluczowym elementem i ma ogromny wpływ na finalne produkty. Zgodnie z wymogami systemu standardami jakości QAFP objęte są wszystkie etapy produkcji począwszy od hodowli i żywienia zwierząt, poprzez ubój i przetwórstwo, a na magazynowaniu i sprzedaży skończywszy. Dzięki stosowanemu przez wytwórcę systemowi QAFP otrzymujemy gwarancję, że w całym łańcuchu produkcyjnym nie wystąpiły żadne niekorzystne zjawiska, które negatywnie oddziaływałyby na jakość żywności, a na stół trafiają wyselekcjonowane najlepsze oraz naturalne i rodzime produkty.
Wróćmy teraz do naszego przepisu, stanęło na naszych domowych rozmowach, że musi być boczek – ale boczku nie było, więc użyłam do niej już wspomnianej kiełbasy krakowskiej, do tego cebula , czosnek, przyprawy, jedyny ser jaki był w lodówce to camembert i to było to. Składniki wybrane zabieramy się do przygotowania tarty.
Tarta z cebulą i kiełbasą krakowską
Ciasto
- 25 dkg mąki
- 12,5 dkg masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- 40 ml zimnej wody
Zaczynamy od ciasta – mąkę, drobno pokrojone masło, 1 jajko oraz sól umieszczamy w misce miksera. Włączamy mikser a on wyrabia za nas ciasto, gdy z podanych składników zacznie się robić coś na kształt kruszonki dodajemy wodę i jeszcze pozwalamy mikserowi wszystko zagnieść i wymieszać. Gotowe ciasto przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np suchym grochem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180C piekarnika na 20 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy nasze wypełnienie do tarty.
Farsz
- 3 żółte cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 szalotki
- 1 ser camembert
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki chilli
- łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 10 plasterków kiełbasy krakowskiej wyprodukowanej w systemie QAFP
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżka cukru
Wszystkie cebule obrałam i pokroiłam w ósemki, czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam masło i czosnek i lekko go poddusiłam, gdy puścił zapach dodałam cebule i delikatnie raz po raz je mieszając pozwoliłam im się poddusić. Po kilku minutach, gdy widać już było że cebule się duszą, dodałam do nich pozostałe składniki oprócz kiełbasy i sera i wszystko delikatnie na nie dużym gazie dusiłam przez kolejne 10 minut, delikatnie mieszając ( tak żeby cebule się nie rozpadły).
Ser wyjęłam z opakowania i pokroiłam w paski.
Na podpieczony spód wyłożyłam cebulę, na niej ułożyłam plasterki kiełbasy i plasterki sera. Całość wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 minut, ostatnie 5 minut było z grzałką górną tak żeby kiełbasa się przypiekła i ser zarumienił.
Podajemy tartę od razu, ale szczerze na zimno też pysznie smakuje.
Możecie też skusić się na udział w konkursie radiowym, który trwa od 4 września do 8 września, po więcej szczegółów zajrzyjcie na: www.odadojakosci.pl
A nawiązując do produktów QAFP już niedługo i Ty będziesz mógł spróbować tych produktów i przekonać się, że warto je kupować :
- Degustacja na Dworcu Centralnym Warszawa /01.09.2017/ Warszawa
- Europejski Festiwal Smaku /09-10.09.2017/ Lublin
- Targ śniadaniowy Warszawa /16.09.2017/ Warszawa
- Polagra Food. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych /25 -28.09.2017/ Poznań
- Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
- Gastroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa