czyli szybkie babeczki z piekarnika ciepłe, pachnące w sam raz do porannej kawy lub herbaty.
Składniki :
- 2 żółtka
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- szklanka otrębów pszennych pomieszanych z zarodkami pszennymi
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 4 kopiaste łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- cukier waniliowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kokosowych wiórkó
- 1 łyżeczka maku
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- 2 łyżki rodzynek
( czyli wszystko to co mamy przeważnie w domu i przy ciastkach wchodzi nam pod ręce ;)
Żółtka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy olej i ucieramy dalej, dodajemy cukier waniliowy i dalej ucieramy/ mieszamy. Po chwili dodajemy płatki i otręby oraz mąkę i mieszamy dalej. Po chwili wsypujemy wiórki kokosowe (łyżeczkę zostawiamy), płatki migdałowe i rodzynki. Wszystko mieszamy i dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i przekładamy łyżką do foremek muffinowych. Posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi i makiem. Pieczemy około 35 minut w 180 C.
Smacznego ! Są pyszne, zdrowe i pachnące !