Babeczki śniadaniowe

czyli szybkie babeczki z piekarnika ciepłe, pachnące w sam raz do porannej kawy lub herbaty.

Składniki :

  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka otrębów pszennych pomieszanych z zarodkami pszennymi
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kokosowych wiórkó
  • 1 łyżeczka maku
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek

( czyli wszystko to co mamy przeważnie w domu i przy ciastkach wchodzi nam pod ręce ;)

Żółtka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy olej i ucieramy dalej, dodajemy cukier waniliowy i dalej ucieramy/ mieszamy. Po chwili dodajemy płatki i otręby oraz mąkę i mieszamy dalej. Po chwili wsypujemy wiórki kokosowe (łyżeczkę zostawiamy), płatki migdałowe i rodzynki. Wszystko mieszamy i dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i przekładamy łyżką do foremek muffinowych. Posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi i makiem. Pieczemy około 35 minut w 180 C.

Smacznego ! Są pyszne, zdrowe i pachnące !