Boczek rolowany wędlina domowa

Tak, tak wędlina domowa – pewnie nie najzdrowsza..ale przygotowana z okazji urodzin J. na jego życzenie.

Boczek rolowany

  • boczek surowy ok. 1 kg – taki który da się zrolować
  • czosnek ok. 8 ząbków
  • musztarda francuska – 2 łyżki
  • miód – 2 łyżki
  • olej – 1 łyżka
  • ocet z sherry – 1łyżka
  • sól, pieprz

Do posmarowania: miód 3 łyżki, 1 łyżka wody.

Boczek umyć i rozłożyć na desce. Z pozostałych składników zrobić marynatę i rozsmarować ją na boczku. Boczek zwinąć i zostawić na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie boczek włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec go około półtorej godziny, posmarować go miodem wymieszanym z wodą i piec jeszcze około pół godziny. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego !

Dodaj komentarz