Burger rybny zagościł u nas w domu kilka dni temu. Miały być kotlety mielone ..ale nie szybka decyzja Michała, że ma być panierowana ryba i proszę tak było. Pyszne chrupiące kawałki jego ulubionego dorszyka.
Burger rybny
- 4 bułki ( tym razem kupne )
- 4 kawałki dorsza ( ok. 30 dkg )
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki lnu mielonego
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- olej do smażenia
- kilka listków rukoli
sos do burgera:
- łyżka majonezu
- łyżka ketchupu
- łyżka ostrej musztardy
Kawałki dorsza najpierw panierujemy w mące, potem w jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z lnem. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Sos do burgera najprostszy a naprawdę smaczny czyli mieszamy majonez, ketchup i musztardę.
Bułkę przekrawamy prawie do końca i jedną z połówek smarujemy sosem do burgerów, układamy rukolę, usmażony kawałek ryby, nakładamy raz jeszcze sos i podajemy ;)
Jak widać zdjęcia trzeba robić szybko, bo obiekt znika .. w M. rękach ;)