Burger rybnym tym razem z dorszem

Burger rybny zagościł u nas w domu kilka dni temu. Miały być kotlety mielone ..ale nie szybka decyzja Michała, że ma być panierowana ryba i proszę tak było. Pyszne chrupiące kawałki jego ulubionego dorszyka.

burger z dorszem

Burger rybny

  • 4 bułki ( tym razem kupne )
  • 4 kawałki dorsza ( ok. 30 dkg ) 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki lnu mielonego 
  • 2 łyżki mąki 
  • pieprz 
  • olej do smażenia 
  • kilka listków rukoli

sos do burgera:

  • łyżka majonezu
  • łyżka ketchupu
  • łyżka ostrej musztardy 

Kawałki dorsza najpierw panierujemy w mące, potem w jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z lnem. Smażymy na rozgrzanym oleju. 

Sos do burgera najprostszy a naprawdę smaczny czyli mieszamy majonez, ketchup i musztardę. 

Bułkę przekrawamy prawie do końca i jedną z połówek smarujemy sosem do burgerów, układamy rukolę, usmażony kawałek ryby, nakładamy raz jeszcze sos i podajemy ;)

burger rybny

 

Jak widać zdjęcia trzeba robić szybko, bo obiekt znika .. w M. rękach ;)