CasaMia czyli domowa kuchnia włoska: gotowanie z miłością i pasją, to druga książka Cristiny Bottari.
Książka w grubej twardej oprawie, bardzo ładnie wydana, na porządnym papierze i z bardzo fajnymi rodzinnymi zdjęciami. Czytając tą książkę choć przez chwilę czujemy się jak część rodziny Cristiny, poznajemy rodzinne opowieści, rodzinne wydarzenia. Dowiadujemy się z książki że Cristina wybiera do swoich potraw tylko składniki najlepszej jakości, znane i sprawdzone. Cristina opowiada nam jak szukała najlepszych ziemniaków na targowiskach, warzyw sezonowych, produktów ekologicznych( jak ja jej zazdroszczę tych włoskich targowisk pełnych pysznych produktów).
W książce znajdziemy rozdziały opisujące przystawki, pierwsze dania, pizze i zapiekanki, drugie dania, warzywa i dodatki, desery oraz pomysły na stół. Książka poprzez taki układ rozdziałów jest prosta i jasna w użytkowaniu.
Niektóre z potraw to : flan ze szparagów i ciasta filo z krewetkami w sosie pomarańczowym, gnocci po neapolitańsku, keks z fetą i szpinakiem, pijane langustynki, roladki z sera i bakłażanów, brzoskwinki słodkie jak z cukierni, konfitura z cebuli czyli same potrawy, które chciałoby się zjeść od razu :)
Książka jak już wspomniałam zawiera naprawdę fajne domowe zdjęcia, pomocne porady domowe.
Każdy kto lubi kuchnię włoską lub chciałby ją poznać od tej najfajniejszej, najprostszej rodzinnej strony powinien tą książkę mieć. Ja serdecznie polecam !
CasaMia – Cristina Botari
stron : 254
cena : 59 zł [tu taniej]
Dziękuję wydawnictwu PUBLICAT za przesłanie książki do zrecenzowania.