Ten chleb już kiedyś robiłam, ale w wersji z oliwkami i suszonymi pomidorami. Teraz przyszedł czas na inne dodatki.
Chleb prosty i dobry
Składniki:
- 1łyżeczka drożdży instant
- 300 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- zioła do wyboru do koloru ( u mnie oregano, zioła prowansalskie )
- cebula poszatkowana podsmażona na oliwie ( 1łyżeczka ) + ew. czosnek
- 450 gram mąki
Do 150 ml wody letniej wsypujemy drożdże i dodajemy szczyptę cukru mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut
Do mąki dodajemy to na co mamy ochotę czyli przyprawy różne, sól pieprz i zioła do tego wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę pozostałą, mieszamy, ugniatamy dobre kilka minut
Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce
Po tym czasie ugniatamy i wygniatamy chleb ponownie i układamy bochenek na blasze na papierze do pieczenia na wierzchu robimy kratkę nożem i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220C na około 20 -30 minut – a dokładniej do momentu w którym jak podniesiemy chleb i zapukamy będzie słuchać pusty odgłos .. no nie wiem jak to dokładniej opisać :)
Ten chleb jest z podsmażonymi cebulką, czosnkiem i imbirem.
reszta za chwilę ;) kuchnia wzywa
następny był z …..
garam masala
curry
kminem rzymskim
czosnkiem i imbirem wszystko podduszone na patelni na oliwie :)