Chleb prosty i dobry

Ten chleb już kiedyś robiłam, ale w wersji z oliwkami i suszonymi pomidorami. Teraz przyszedł czas na inne dodatki.

Chleb prosty i dobry
Składniki:

  • 1łyżeczka drożdży instant
  • 300 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • zioła do wyboru do koloru ( u mnie oregano, zioła prowansalskie )
  • cebula poszatkowana podsmażona na oliwie ( 1łyżeczka ) + ew. czosnek
  • 450 gram mąki

Do 150 ml wody letniej wsypujemy drożdże i dodajemy szczyptę cukru mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut

Do mąki dodajemy to na co mamy ochotę czyli przyprawy różne,  sól pieprz i zioła do tego wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę pozostałą, mieszamy, ugniatamy dobre kilka minut

Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce

Po tym czasie ugniatamy i wygniatamy chleb ponownie i układamy bochenek na blasze na papierze do pieczenia na wierzchu robimy kratkę nożem i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220C na około 20 -30 minut – a dokładniej do momentu w którym jak podniesiemy chleb i zapukamy będzie słuchać pusty odgłos .. no nie wiem jak to dokładniej opisać :)

Ten chleb jest z podsmażonymi cebulką, czosnkiem i imbirem.

reszta za chwilę ;) kuchnia wzywa

następny był z …..

garam masala

curry

kminem rzymskim

czosnkiem i imbirem wszystko podduszone na patelni na oliwie :)

Dodaj komentarz