Ciasto cytrynowe w naszym domu jest na pierwszym miejscu wśród ciast ostatnio. Natknęłam się ostatnio na ten przepis na blogu i to jest to .. to połączenie, ta wilgotność ciasta, pyszne ! Polecam serdecznie. Podaję przepis z moimi zmianami
Ciasto cytrynowe z wiórkami kokosowymi
- 125 dkg miękkiej margaryny
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1 niepełna szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Syrop
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml wody
Masło ubić wraz z cukrem, dodając po jednym jajko, dosypać wiórki, skórkę, mąkę oraz proszek do pieczenia wszystko razem ubić na jednolitą masę.
Foremkę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 50 minut.
W między czasie zrobić syrop z podanych składników.
Wyjąć ciepłe ciasto i polać je syropem, ostudzić. Kroić na nieduże kawałki.
Ja moje zabrałam prawie całe do pracy, tym razem :)
Wygląda na mięciutkie i pyszne. A wiórki kokosowe zdrowe :)
Podoba mi sie ten placek, musze zrobić :-)
Hejo Ullcik:)
Ciasto wygląda pysznie ale mam pytanie czy można cukier w tym przepisie zastąpic ksynolitem?
Może skusisz się i opublikujesz kiedyś przepis na dobre ciasto ale bez dodatku cukru:(
Pozdrawiam:)
Ksylitolem miało byc oczywiście:)
Pozdrawiam
Klau
Świetne ciasto !Uwielbiam takie. Dodatek kokosu jest pyyyszny.:)
Pozdrówki :)
Klaudia, sądzę że tak :) aczkolwiek nie próbowałam – miło Cię zobaczyć :):)
Majanko dziękuję :)
Właśnie się zajadam, rewelacyjne na ukrycie wiórków pozostałych po wytworzeniu mleka kokosowego. Następnym razem dam mniej cukru i zrobie z podwójnej ilości na duża formę :)